سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 
 
علوم تجربی
 
 
از امام رضا علیه السلام پرسیده شد : آیا مردم می توانند پرسیدن از چیزی را که بدان نیاز دارند واگذارند؟ فرمود : نه . [یونس بن عبد الرحمان از برخی یارانش] 
»» بازدانگان

بازدانگان (Gymnosperms) زیر شاخه‌ای از گیاهان گلدار هستند که قدیمی‌تر از نهاندانگان می‌باشند. این زیر شاخه خود به رده‌های متعددی تقسیم می‌شود.

مقدمه
گیاهان دانه‌دار که قبلا تحت نام پیدازادان یا گیاهان گلدار مورد مطالعه قرار می‌گرفتند وجود دانه یکی از صفات مشخص کننده آنهاست. با تشکیل دانه نسل تازه‌ای از گیاه به نام رویان در درون آن شروع به رشد می‌کند بنابراین در این گیاهان دانه عامل بقا و انتشار این گیاهان بشمار می‌رود. این شاخه تحت دو زیر شاخه بازدانگان (Gymnosperms) و نهاندانگان (Angiosperms) مورد مطالعه قرار می‌گیرند.


تصویر



در رده بندیهای قدیمی و کلاسیک بازدانگان را در سه رده پرفانروگامها که دارای آنتروزوئید تاژکدار و تخمک برهنه هستند ، بازدانگان واقعی یا مخروطداران یعنی گیاهانی که تخمک آنها برهنه ولی گامت نر آنها فاقد تاژک است و آنتروزوئید بوسیله لوله گرده هدایت می‌شود و رده کلامیدوسپرمها که آنتروزوئید آنها فاقد تاژک و دانه گرده واجد لوله گرده و تخمک در محفظه پیاله مانندی که بطور ناقص آن را می‌پوشاند قرار گرفته است تقسیم می‌کنند. کلامیدوسپرمها گیاهان حد واسط بازدانگان و نهاندانگان هستند.

ساختمان بازدانگان

بازدانگان گیاهان چوبی ، گلدار و دانه‌دار هستند و در مناطق معتدل ، سرد ، یا در کوهستانها می‌رویند. عده‌ای از آنها نیز در ارتفاعات زیاد یا در مناطق قطبی یافت می‌شوند. شاخه‌های این گیاهان معمولا از یک تنه اصلی منشعب می‌شوند. برگهایشان غالبا متناوب و به ندرت متقابل ، معمولا پایا و سوزنی شکل هستند. برخی از بازدانگان دارای برگهایی مرکب از پولکهای ضخیمند و به ندرت در بین آنها انواعی با پهنک مسطح و پهن (ژنکگو) دیده می‌شوند. در این گیاهان رگبرگها بدون انشعاب هستند.

بازدانگان همچون نهاندانگان ساختار پسین دارند. آوندهای چوبی آنها از نوع آوندهای چوبی ناقص (تراکئید) هستند و بافت آبکشی آنها فاقد یاخته‌های همراه آوندهای آبکش است. ولی یاخته‌های آبکشی به دنبال هم قرار می‌گیرند و شیره پرورده را از خود عبور می‌دهند. مغز فقط در ساقه آنها وجود دارد ولی ریشه بدون مغز است این گیاهان یکپایه یا دو پایه‌اند. گلهای نر ماده فاقد گلپوش و دارای وضع مجتمع هستند بطوری که می‌توان مجموعه آنها را یک گل آذین بشمار آورد.


تصویر



مادگی فاقد کلاله و تخمدان است به عبارت دیگر مادگی به تخمکهای برهنه روی پولکهای حامل تخمک منحصر می‌شود. پولکها هیچ گاه محفظه مسدودی برای پوشاندن تخمکها تشکیل نمی‌دهند از اینرو این گیاهان را بازدانه نامیده‌اند. پولکهای حامل کیسه گرده با برچه‌های بازدانگان همیشه روی محور مشترکی قرار دارند مجموعه‌ای مخروطی بوجود می‌آورند. تعداد لپه‌های جنین بازدانگان معمولا بیش از دو است.

رده بندی بازدانگان

پرفانروگامها

این گروه از گیاهان که از نقطه نظر سیستماتیکی گاه معادل یک شاخه به حساب می‌آیند در دو رده پتریدوسپرمها و کوردائیتها رده بندی می‌شوند. انواع زنده این گیاهان در دو راسته سیکادالها و ژنکوالها قرار می‌گیرند. این گیاهان حد واسط نهانزادان آوندی و بازدانگان هستند. وجود تخمک و عدم تشکیل دانه یکی از ویژگیهای مهم این گروه گیاهی است.



تصویر

مخروطداران

گیاهانی هستند به صورت درخت یا درختچه که در بین آنها گیاهان بزرگی مانند درخت غول به ارتفاع 50 متر هم دیده می‌شود. این گیاهان به گروههای زیر رده بندی می‌شوند.
  • بازدانگان فسیل که دارای یک راسته به نام لابیال است.

  • راسته پینال که دارای یک تیره به نام کاج است که این کاج دارای جنسهای مختلفی است.

  • راسته کوپرسال که سرو از مهمترین گیاهان این راسته بشمار می‌رود.

  • راسته تاکسال که شامل تیره سرخدار است.

  • راسته آروکاریال که شامل تیره کاج مطبق است.

کلامیدوسپرمها

این گیاهان صفاتی از نهاندانگان و بازدانگان را تواما نشان می‌دهند. این صفات حد واسط در ساختمان ظاهری ، تشریحی و گل آنها مشاهده می‌شود. این گیاهان نیز دارای راسته‌هایی مانند افدرا هستند. این گیاهان از نقطه نظر فیلوژنی به سوی نهاندانگان تحول یافته‌اند.

چرخه زندگی بازدانگان

چرخه زندگی کاج به عنوان نمونه‌ای از بازدانگان شرح داده می‌شود همه مخروطیان دو نوع هاگ تولید می‌کنند: میکروسپورها و مگاسپورها. هاگها بر روی مخروطهای نر و ماده که شکل ظاهری متفاوت دارند پدید می‌آیند. کاج مانند بیشتر مخروطیان گیاهی یکپایه است و مخروطهای نر و ماده آن جدا از هم ، ولی روی یکی درخت قرار دارند.

درخت کاج دارای دو نوع شاخه (کوتاه و بلند) و دو نوع برگ سوزنی ، و پولک مانند و دو نوع مخروط نر و ماده است. مخروطهای نر ، دانه‌های گرده را تولید می‌کنند. روی هر یک از پولکهای تشکیل دهنده مخروط ماده ، دو تخمک وجود دارد. در داخل تخمک ، گامتوفیت ماده و روی آن آرکگونها و در داخل آنها گامتهای ماده بوجود می‌آیند. پس از آمیزش گامتها ، تخم بر روی گامتوفیت ماده می‌روید و تخمک به دانه بالدار تبدیل می‌شود.

مقایسه ویژگیهای نهاندانگان و بازدانگان

نهاندانگان به صورت درخت ، درختچه و یا علفی ‌هستند. ولی بازدانگان فقط درخت و درختچه هستند. مغز در تک لپه‌ایها (به استثنای چند نمونه) در ریشه و ساقه ولی در دو لپه‌ایها فقط در ساقه وجود دارد. در حالی که در بازدانگان ساقه دارای مغز و ریشه فاقد آن است. در نهاندانگان لایه زاینده فقط در گیاهان چند ساله وجود دارد در حالی که در بازدانگان لایه زاینده در همه گونه‌ها وجود دارد.

در نهاندانگان گل داری پرچم و مادگی ولی در بازدانگان مخروط نر و ماده معمولا پولکهای نر و ماده دارد. در نهاندانگان میکروسپور در کیسه بساک است ولی بازدانه میکروسپور در میکروسپورانژ است و در نهاندانگان مگاسپور درون بافت خورش است ولی مگاسپور در مگاسپورانژ است. در نهاندانه تخمک درون تخمدان بسته است ولی در بازدانه تخمک در سطح فلس است.در نهاندانگان لقاح مضاعف باعث تشکیل تخم و یاخته ضمیمه می‌شود ولی در بازدانگان لقاح مضاعف نبوده و یاخته ضمیمه وجود ندارد.


تصویر



در نهاندانگان کیسه جنینی (داخل تخمک) به عنوان گامتوفیت ماده است ولی در بازدانه گامتوفیت ماده درون تخمک است و در نهاندانه آنتریدی (اندام دارای اسپرم) وجود دارد ولی در بازدانه آنتریدی وجود ندارد. در نهاندانگان فقط در لوله گرده اسپرم غیر متحرک تشکیل می‌شود و یاخته‌های قرینه دارای آرکگون‌اند و جنین درون پوسته دانه قرار دارد. گامتوفیت ماده وجود ندارد ولی در بازدانه اسپرم متحرک فقط در چند گونه قدیمی تولید می‌شود بقیه انواع اسپرم غیر متحرک تولید و آرکگون کاملا تحلیل یافته و در گامتوفیت ماده فرو رفته و جنین درون گامتوفیت ماده است.

مقایسه دانه ذرت (نهاندانه) با دانه کاج (بازدانه)

در دانه ذرت پوسته دانه با دیواره تخمدان یکپارچه شده است و دانه یک لپه‌دار و غذا در بافت ذخیره‌ای آندوسپرم اندخته شده است ریشه‌چه بوسیله غلافی محافظت می‌شود و اولین جوانه بوسیله غلاف محافظ می‌شود ولی در ذرت تخمدان دیواره ندارد. دانه چند لپه دارد غذا در گامتوفیت ماده اندوخته شده است. ریشه‌چه فاقد غلاف است و اولین جوانه بوسیله لپه‌ها محافظت می‌شود.


نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » ایزدی ( چهارشنبه 87/10/18 :: ساعت 11:45 عصر )

»» دیفتری

دیفتری

دیفتری و خناق بیماری عفونی و مسری خطرناکی است که به صورت همه گیر و بومی در می آید میکروب مسئول بیماری کورینه باکتریوم دیفتریه بیشتر در گلو ( روی لوزه ها ) ، حلق و بینی موضع می گیرد و ایجاد پرده سفید یا خاکستری رنگ می کند . سم مترشحه از آن باعث علائم عمومی ،‌قلبی ، عصبی و کلیوی شده موجب مرگ می شود . میکرب بیماری  را به آسانی در گلو و مجاری تنفس می توان یافته و کشت داد .

دیفتری پوستی ،‌ چشمی ، تناسلی و بینی هم دیده می شود و در تمام اشکال آن امکان خطر وجود دارد ، سم دیفتری اغلب باعث فلج اطفال و نارسائی قلب و مرگ می گردد .

طریقه انتقال

  • سرایت بیماری معمولاً مستقیم یعنی در اثر تماس افراد سالم با بیماران حاصل می شود یعنی تکلم ، سرفه ، عطسه ، بوسه و پاک کردن بینی باعث سرایت می شود .

  • سرایت غیرمستقیم توسط وسائل آلوده بیماران امکان پذیر است ( لباس ، کتاب و ملحفه و غیره ) آلودگی شیر هم می تواند سبب سرایت بیماری گردد .

  • گرد و خاک اطاق آلوده بیماران به ویژه اگر تاریک باشد مدتها میکرب دیفتری را زنده نگه می دارد ، بیماران شفا یافته ممکن است تا مدتها حامل میکرب باشند .

  • سن مساعد برای ابتلا به دیفتری بین ? تا ?? سالگی است ، کم تر از ? ماهگی نادر و استثنائی است . این بیماری در میان فقرا و نقاط پرجمعیت بیشتر ملاحظه میشود .

 

نشانه های بالینی

معمولاً با گلودرد آغاز می شود ( دشواری بلع ) در روی لوزه ها ( گاهی حنجره و بینی ) مستقر شده و به صورت پرده سفید رنگی در روی لوزه ها و زبان کوچک منتشر می شود .

غشاء کاذب یا پرده ی دیفتری ابتدا نازک و سفید است ولی به زودی کلفت و تیره رنگ  می شود . اگر درمان بشود به زودی پرده نازک شده و ناپدید می گردد .

 

پیش گیری

شامل سه قسمت است :

الف - واکسیناسیون با آناتوکسین

ب - سرم درمانی ( ایمنی غیرفعال یا کوتاه مدت ) با دستور پزشک و تحت نظر ایشان تزریق عضلانی ???? تا ???? واحد آنتی توکسین دیفتری کسانی را که با بیمار مبتلا به دیفتری تماس داشته اند حدود یک تا دو هفته ایمن می کند . می توان در جوامع بسته و محدود در جریان پیدایش اپیدمی از سرم ضد دیفتری برای حفاظت مردمی که واکسینه نشده اند استفاده نمود . البته همیشه این کار باید همراه با واکسیناسیون باشد تا مصونیت دائم پیدا شود .

بعضی برای محافظت افرادی که با بیماران تماس داشته اند به جای سرم ضد دیفتری فقط پنی سیلین یا اریترومایسین تجویز می نمایند . در این مورد نظرات گوناگون وجود دارد به طوری که عده ای سرم ،‌عده ای پنی سیلین و عده ای سرم و پنی سیلین و واکسن یعنی هر سه را برای محافظت افرادی که مصونیت ندارند در جریان اپیدمی دیفتری به کار می برند .

به طور کلی همیشه و حتماً باید تزریق سرم همراه تزریق واکسن باشد .

در مواقع همه گیری دیفتری تمام کودکان مبتلا به سرخک را نیز باید واکسیناسیون کنند وگرنه گرفتاری آنان سبب خطرات زیادی خواهد بود .

ج - مداوای حاملان میکرب : تمام مبتلایان به دیفتری موقعی اجازه معاشرت و کار دارند که نتیجه چند کشت متوالی از حلق و بینی منفی بماند .

ضدعفونی گلو با شستشو و مهم تر از همه  بکاربردن آنتی بیوتیک ها مانند پنی سیلین یا اریترومایسین ثمر بخش می باشد .

موازین دیگر پیش گیری از دیفتری عبارتند از : مراقبت و استریل کردن شیر که یکی از وسائل سرایت به شمار می روند .

واکسیناسیون کلیه کودکان از ? ماهگی و تزریق یادآورها ،‌ واکسیناسیون افرادی که بیشتر از ?? سال دارند معمولاً‌ منوط به مثبت بودن واکنش شیک است .

  • آموزش مردم و به ویژه پدر و مادران درباره خطراتی که از این بیماری حاصل می شود .

  • اعلام بیماری به مراکز بهداری

  • جدا کردن بیمار از دیگران موقعی که کشت گلوی آنان منفی گردد .

  • ضدعفونی کلیه وسائل بیماران ( تختخواب و اطاق و ملحفه و اشیاء دیگر ) در جریان بیماری

  • پاکسازی  نهایی اطاق و وسایل مریض بعد از بهبود کامل یا فوت وی .

  • قرنطینه کردن تمام افرادی که با بیماران در تماس بوده اند و بررسی آلودگی ترشحات گلو و بینی آنها .

  • شیرخواران و افرادی که قصد مسافرت به ممالک آلوده دارند باید واکسینه شوند .

  • جستجوی تماس و منابع آلودگی و از میان برداشتن آنها

  • خبردادن همه گیری به ممالک همجوار و مراکز بهداشت جهانی

  • مداوای سریع بیماری تحت نظر پزشک و با داروهای لازم ( سرم ضددیفتری و پنی سیلین و اریترومایسین )

 در سالهای اخیر خوشبختانه تعداد مبتلایان به دیفتری کاهش یافته و در کشور ما نیز در حال ریشه کن شدن می باشد .

 

< language=java type=text/java>
document.writeln (MenuStr);
MainMenu.style.top=0;
var x=MainMenu.offsetHeight;
theBody.style.marginTop=x;


نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » ایزدی ( جمعه 87/10/13 :: ساعت 8:57 صبح )

»» مالاریا

مالاریا

1

تعریف : مالاریا یک بیماری انگلی بوده که نشانه های مقدماتی چهار نوع انسانی آن ممکن است بسیار نزدیک به هم  باشد . حتی دوره های تب  در روزهای اول بیماری از دیگر بیماریهای انگلی ، ویروسی و باکتریایی قابل تشخیص نیست .

مالاریای نوع فالسی پاروم شدیدترین نوع بیماری را ایجاد می کند . اشکال مختلف بیماری ممکن است به صورت : تب ، عرق ، سرفه ، اسهال ، ناراحتی تنفسی و سردرد تظاهر کند و یا احتمالاً پیشرفت کرده و یرقان ، اختلال انعقاد خون ، شوک ، نارسائی کبد و کلیه ، التهاب حاد مغزی ، ادم ریوی و مغزی ، اغماء و مرگ را باعث گردد .

میزان کشندگی در کودکان درمان نشده و بزرگسالانی که ایمن نیستند با نوسان قابل ملاحظه ای به ?? تا ?? درصد و یا بیشتر می رسد .

سایر اشکال مالاریای انسانی مثل ویواکس و مالاریه معمولاً‌ خطر مرگ ندارند .

تشخیص آزمایشگاهی مالاریا با دیدن انگل در گسترشهای  خون محیطی صورت می گیرد .

روشهای آزمایشگاهی پیشرفته تر و تخصصی تر هم برای تشخیص وجود دارد که معمولاً امکان انجام آن در تمام آزمایشگاههای تشخیصی وجود ندارد .

 * عامل عفونت : تک یاخته های انگلی تحت عنوان پلاسمودیوم می باشند که بسته به نوع عامل انگلی انواع مالاریا را ایجاد می کنند .

آلودگی مخلوط انسان با بیش از یک نوع از انگل مالاریا در مناطق اندمیک بیماری نادر نیست .

* وقوع : مالاریا هنوز در بسیاری از کشورهای گرمسیر و تحت گرمسیر از مشکلات مهم بهداشتی است .

از مشکلات مهم کنترل مالاریا مقاومت داروئی در این بیماری می باشد .

اطلاعات موجود در مورد کانونهای مالاریای مقاوم به دارو در هر سال به وسیله سازمان بهداشت جهانی منتشر می شود .

مخزن :  انسان تنها مخزن مهم انگلهای مالاریای انسانی است .

روش انتقال : انتقال انگل به انسان به وسیله نیش پشه آنوفل ماده آلوده صورت می گیرد . اغلب گونه های این پشه در تاریک و روشن غروب و ساعات اول شب تغذیه می کنند ، اوج فعالیت بعضی از ناقلین مهم در حوالی نیمه شب و یا ساعات اولیه صبح است .

 سیرتکامل این انگل در بدن پشه بین ??-? روز بسته به نوع انگل و درجه حرارت متغیر می باشد . پس از طی مراحل تکامل در بدن پشه به اندامهای مختلف  رفته و آنهایی که به غده های بزاقی حشره می روند بالغ شده و به مرحله آلوده کنندگی می رسند و پشه هنگام خونخواری مجدداً انگل را وارد بدن انسان می کند .

انگل در میزبان حساس وارد سلولهای کبدی شده و مرحله خارج گلبول قرمز را طی می کنند . در مرحله بعدی سلولهای کبدی پاره شده و هزاران انگل غیرجنسی آزاد شده و از طریق سینوسهای خونی کبد خود را به جریان خون می رسانند و به گلبول های قرمز حمله کرده و تکثیر دوره ای خود را شروع می کنند . سپس گلبولهای قرمز را پاره کرده و هرکدام بین ? تا ?? انگل جدید در خون آزاد می کنند که هر کدام به یک گلبول جدید حمله می کند .

فاصله بین گزش پشه آلوده و ظهور انگل در خون « دوره مخفی » نامیده می شود .

دوره واگیری : در تمام مدتی که انگل ( گامتوسیت آلوده کننده )‌ در خون وجود دارد میتواند پشه را آلوده کند و این زمان بسته به گونه و سوش انگلی و همچنین نتیجه درمان دارویی متفاوت است .

بیماران درمان نشده و یا آنهایی که به طور کامل درمان نشده اند می توانند تا مدتهای متفاوتی حامل انگل بوده و پشه را آلوده کند و این زمان بسته به گونه و سوش انگلی و همچنین نتیجه درمان دارویی متفاوت است .

بیماران درمان نشده و یا آنهایی که به طور کامل درمان نشده اند می توانند تا مدتهای متفاوتی حامل انگل بوده و پشه را آلوده کنند و برای انواع انگل مالاریا بین ?-? سال این قابلیت وجود خواهد داشت ولی پشه برای تمام عمر خود می تواند آلوده کننده باقی بماند .

حساسیت و مقاومت : حساسیت به این بیماری ، به غیر از استثناهای ژنتیکی ، همه جایی است . بزرگسالان که در مناطق بسیار بومی زندگی کرده و همه ساله در معرض گزش نیش پشه آنوفل آلوده قرار دارند تحمل یا مقاومت در مقابل ابتلاء به شکل بالینی بیماری پیدا می کنند .

افرادی که گلبولهای قرمز داسی شکل دارند به هنگام آلودگی با یک نوع از انگل ( فالسی پاروم ) نسبتاً انگل کمتری در خون خواهند داشت و به این دلیل به طور نسبی در مقابل ابتلا به شکل شدید بیماری محافظت شده هستند .

کنترل

پیشگیری :

?-  بهسازی محیط که منجر به از بین رفتن همیشگی یا کاهش محل زندگی و تکثیر پشه های آنوفل در نزدیک محلهای مسکونی مردم می شود . مثل خشکاندن آبهای غیرمفید و افزایش سرعت جریان آبهای جاری و استفاده از روشهای خاص شیمیایی و بیولوژیک

?- دسترسی به خدمات بهداشتی سریع و ارزان برای تشخیص و درمان سریع بیماری

?- نظارت دقیق بر نقل و انتقالات اشخاص از مناطق آلوده و به این مناطق ( کنترل مهاجرتها )

?- اطلاع رسانی گسترده به مردم ، خصوصاً به گروههای در معرض خطر .

?- بررسی سابقه اهداء کنندگان خون در مورد ابتلا به مالاریا یا مسافرت و یا سکونت در مناطق پرخطر .

اقدامات محافظتی شخصی :

کسانیکه به مناطق مالاریا خیز مسافرت می کنند باید بدانند که : محافظت از گزش پشه همواره از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است ، هیچیک از داروهای پیش گیری کننده از مالاریا تضمینی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری نمی دهد .

پیشگیری دارویی نباید برای تمام مسافران منطقه مالاریا خیز به عنوان یک دستورالعمل کلی توصیه شود .

خانمهای حامله و کودکان در صورت آلودگی بیشتر دچار فرمهای بدخیم بیماری می شود .

* اقداماتی که برای کاهش خطر گزش بیشتر انجام می شود عبارتند از :

  • از غروب تا طلوع آفتاب از منزل خارج نشوید . هنگام شب پیراهن آستین بلند و شلوار بلند بپوشید . از پوشیدن لباسهای تیره خودداری کنید .

  • به قسمتهای بدون پوشش بدن داروی دفع حشرات بمالید .

  • در ساختمانهایی که خوب ساخته شده اند و در مناطق غیرآلوده شهر سکونت کنید .

  • درها و پنجره ها را به توری مجهز کنید .

  • در  صورتیکه پشه وارد ساختمان می شود از تختخوابهای پشه بنددار استفاده کنید .

Valid HTML 4.01!

 

< language=java type=text/java> document.writeln (MenuStr); MainMenu.style.top=0; var x=MainMenu.offsetHeight; theBody.style.marginTop=x;

نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » ایزدی ( پنج شنبه 87/10/12 :: ساعت 1:54 صبح )

»» اوریون

اوریون

اوریون یک عفونت واگیرداراست که باعث تورم غدد بزاقی در ناحیه زیرین و بالایی استخوان فک پایین می گردد . این بیماری در زمان های گذشته چنان شایع بود که به همراه سرخک ، سرخجه و آبله مرغان ، به بیماری های کودکان معروف شده بود . با پیشرفت ساخت واکسن علیه این بیماری ها ،‌به استنثنای آبله مرغان ، شیوع و گسترش آنها  در کشورهایی که برنامه واکسیناسیون را اجرا می کنند ، از بین رفته است . برخی از کشورهای درحال توسعه ، برنامه واکسیناسیون را به درستی رعایت نکرده اند و از این رو با شیوع همه گیری تمام این بیماریها روبه رو هستند .

اوریون بیشتر در سنین پنج تا پانزده سالگی ایجاد می شود اما اشخاص حساس می توانند در هر سنی به آن مبتلا شوند . بیشتر نوزادان دارای پادتن های مادری بوده و تا چند ماه پس از تولد ،‌در برابر بیماری مصونیت دارند . اوریون در فصل های بهار و تابستان روی می دهد . استفاده از واکسن و یا یک بار مبتلا شدن به بیماری ، برای فرد مصونیت دائمی ایجاد می کند .

برخی والدین به اشتباه چنین تصور می کنند که اوریون ممکن است چندین بار در طول عمر روی دهد . آنها عوامل دیگری را که موجب گلودرد یا تورم گلو می شود ، با اوریون اشتباه می کنند ، البته تشخیص بیماری نیز گاهی دشوار است .

علت بیماری

ویروسی به نام پارامیگزو ویروس عامل این بیماری است . ویروس مزبور در ناحیه بینی ، حلق ، دهان و غدد بزاقی شخص بیمار زندگی می کند و از طریق عطسه و سرفه در هوا پخش می گردد . این ذرات سپس توسط افراد سالم استنشاق شده و باعث بیماری می شود . بزاق کودک بیمار ، موجب آلودگی اسباب بازی ها شده و انتقال بیماری را آسان تر می سازد.

ویروس تنفس شده ، به سرعت در غدد بزاقی جایگیر شده و شروع به تکثیر می کند . در پی رشد ویروس ،‌غدد بزاقی نیز بزرگ می شوند . ویروس همچنین وارد جریان خود شده و در سراسر بدن پخش می شود .

حضور ویروس در بزاق ،‌ بینی و گلوی شخص بیمار ، از شش روز پیش از بزرگ شدن غدد بزاقی آغاز می شود و تا نه روز پس از آن ادامه می یابد ، به همین دلیل است که کودک تا ده روز پس از آغاز تورم گلو ، نباید به مدرسه برود .

نشانه های بیماری

حدود سی درصد از کودکان بیمار هیچ نشانه آشکاری ندارند . این نوع موارد را اوریون تحت درمانگاهی یا بدون نشانه می نامند . علائم بیماری حدود هجده روز پس از آلوده شدن ، به صورت تب ، سردرد و از دست دادن اشتها ظاهر می شود . گاهی اوقات ?? روز طول می کشد تا سرفه ناشی از بیماری آشکار گردد .

درد ،‌ بی قراری و تورم یکی از غدد بزاقی ، نشانه هایی هستند که ?? ساعت پس از پدید آمدن نخستین علائم بیماری مطرح می شوند . به طور معمول یک یا هر دو غده بزاقی بناگوش درگیر می شوند . این غدد در بالای استخوان فک پایین و در جلو گوش ها قرار دارند . سایر غدد بزاقی در پایین فک پایینی هستند .

درد غدد بزاقی به هنگام جویدن غذا یا نوشیدن آب میوه افزایش می یابد . غدد به هر گونه لمسی حساس هستند و در صورتی که تورم در بیشترین حد خود باشد ، درجه حرارت بدن تا ?/?? الی ?? درجه افزایش می یابد . در مدت یک هفته ،‌از میزان درد و تورم کاسته می شود ، هر چند ممکن است سایر غدد بزاقی نیز متورم شوند .

عفونت های ثانویه

اوریون در مواردی انگشت شمار موجب ناراحتی های ثانویه می شود ، حتی اگر تورم غدد بزاقی قابل ملاحظه نباشد .

چند هفته پس از تورم غدد ،‌علائمی چون سردرد ، تب ، خواب آلودگی و سفت شدن گردن در برخی کودکان آغاز می شود . این علائم ممکن است نشانه مننژیت مغزی باشد . برای تشخیص بیماری و نمونه گیری از مایع نخاع ، باید بیمار را در بیمارستان بستری نمود . خوشبختانه بیشتر کودکان بدون استفاده از آنتی بیوتیک بهبود می یابند .

حدود ?? درصد از پسران مبتلا به اوریون به ناراحتی های ثانویه ای مانند التهاب بیضه ها دچار می شوند که یک هفته پس از آغاز بیماری روی می دهد . به طور معمول یکی از بیضه ها متورم و قرمز و دردناک می گردد . در موارد بسیار اندکی این عارضه موجب عقیم شدن فرد می شود . پس از بهبود یافتن بیمار ، ممکن است قدرت باروری او تغییر نکند .

التهاب پانکراس  از دیگر ناراحتی های ثانویه ای است که هفت روز پس از آغازبیماری روی می دهد . در چنین مواردی علائمی چون دل درد ، تهوع و استفراغ مشاهده می شود . این بیماران نیز پس از چند هفته به طور کامل بهبود می یابند .

وظیفه والدین

مصونیت بخشیدن به کودک از طریق واکسن های سرخک ، سرخجه و اوریون در پانزده ماهگی و یادآوری آن در پنج سالگی یا یازده سالگی . ایمن سازی این واکسن ?? درصد بوده و تا آخر عمر مصونیت ایجاد می کند ؛

در صورتی که فرزندتان قبلاً به بیماری مبتلا نشده و واکسن هم نزده است ، پس از تماس با شخص بیمار نمی توانید به او واکسن بزنید . تا چهارده یا پانزده روز پس از تماس ، مواظب او باشید تا پدید امدن هر نوع نشانه بیماری را دریابید ؛

  • کودک بیمار را حداقل نه روز از مدرسه و فعالیت جمعی دور نگه دارید ؛

  • در صورت مشاهده علائم بیماری ، برای تشخیص قطعی به پزشک مراجعه کنید . تاریخ مراجعه و نام پزشک تشخیص دهنده را نیز یادداشت نمایید .

  • چنانچه کودک بیمار علائمی چون سردرد ، استفراغ ، سفتی گردن و خواب آلودگی داشت ، در کوتاهترین مدت به پزشک مراجعه کنید .

درمان

  • دوری جستن از غذاها و آشامیدنی هایی چون آب پرتقال و غذاهای سخت که موجب تشدید درد می شوند ؛

  • تجویز استامینوفن برای کاهش درد و تب ؛

  • توصیه به دور نگهداشتن کودک از مدرسه و فعالیت های دسته جمعی تا نه روز پس از شروع تورم غدد بزاقی .

 



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » ایزدی ( چهارشنبه 87/10/11 :: ساعت 2:14 صبح )

»» بیماری وبا

حتما شما هم اسم این بیماری رو شنیدین " وبا "

عامل ایجاد کننده این بیماری باکتری ویبریو کلرا نام دارد

وبا یک بیماری غالبا حاد است که اکثرا با در گیری روده همراه است در مواردی که با اسهال

همراه نیست اکثرا خفیف بوده و براحتی رفع میشود ولی در هر صورت مراجعه به پزشک

الزامی است این بیماری اکثرا در فصول گرم سال مشاهده میشود

راه انتقال این بیماری مدفوعی دهانی است و بیشتر از طریق آب و غذای آلوده بخصوص

سبزیجات و میوه ها منتقل می شود وانتقال بصورت مستقیم یعنی فرد به فرد بسیار

نادر است . این بیماری در اکثر مواقع علائم خاصی ندارد و 3 تا 5 روز مشاهده میشود و

در برخی افراد بصورت اسهال آبکی همراه با شکم درد خفیف و بدون تب می باشد

گرفتگی عضلانی بدلیل از دست رفتن الکترولیت هایی نظیر سدیم و کلسیم در طی اسهال

رخ میدهد که در صورت ادامه منجر به ایست قلبی و مرگ خواهد شد

کاهش ادرار و در مراحل پیشرفته تر مدفوع بیمار سفید رنگ(برنجی) خواهد شد

که بدون بو ویا با بوی ماهی بوده و استفراغ بصورت نادر رخ میدهد

برای پیشگیری از این بیماری باید از آب وغذاهای سالم و ضد عغونی شدن استفاده کرد

گرم کردن غذا و استفاده نکردن از آبهای غیر مطمئن راه حل خوبی می باشد

سبزیجات را باید با مواد ضد عفونی کننده ویا در صورت لزوم با مایع ظرفشویی به مدت

8 دقیقه شستشو داد. شستن دست ها قبل از صرف غذا و بعد از استفاده از سرویس های

بهداشتی توصیه میشود

مقابله با حشرات موذی وانند سوسک و مگس نیز در پیشگیری از بیماری موثر است

استفاده از غذاهای اسیدی مانند لیموی تازه نیز موثر می باشد

در نوزادان شیرخوار برای تغذیه آنها باید از شیر مادر و یا در صورت لزوم از آب جوشانده

برای شیر خشک استفاده شود و شیشه و پستانک نیز بطور کامل جوشانده شود

در درمان این بیماری از مایعات و الکترولیت هااستفاده میشود که

در هنگام اسهال از بدن خارج شده است

مناطق مستعد برای ابتلا مناطقی که از اب لوله کشی و مناسب برخورداد نمی باشند و یا

بطور مناسب کلر زنی نمیشوند و روستاهایی که به چاه های حفاظت شده دسترسی ندارند

و نیز مناطقی که در آنها از توالت و سیستم فاظلاب بطور معمول استفاده نمی شود

افراد مستعد برای ابتلا معمولا کسانی هستند که از داروهای آنتی اسید (ضد اسید)

استفاده می کنند وتولید اسید معده در آنها کاهش می یابد همچنین افراد با گروه خونی ?

بدلایل نا معلوم علائم شدید تری از خود نشان می دهند و نیز نوزادان شیرخوار



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » ایزدی ( چهارشنبه 87/10/11 :: ساعت 2:3 صبح )

<      1   2   3      
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

دب اکبر
چگونه خواب های خود را به خاطر بیاوریم؟
جویندگان علم
نکته های نغز درباره مغز
علوم در زندگی
[عناوین آرشیوشده]
 

>> بازدید امروز: 74
>> بازدید دیروز: 7
>> مجموع بازدیدها: 128715
» درباره من «

علوم تجربی
ایزدی
من دبیر مدرسه راهنمایی هستم به شغل خود علاقه ی بسیار دارم.امیدوارم با نظرات خود مرا در بهتر شدن وبلاگم یاری کنید . با تشکر

» پیوندهای روزانه «

پایگاه جهانی اهل بیت [40]
بانک ملی ایران [44]
پست ایران [29]
خدمات وبلاگ [54]
علم نوین [33]
روش [73]
تبیان [45]
هنر دست بافی [87]
نمایشگاه کتاب فرهنگیان [35]
وزارت اموزش و پرورش [25]
گوگل [26]
دائرهالمعارف [27]
مدرسه راهنمایی جنت [41]
یاهو [14]
سازمان اموزش و پرورش استان اصفهان [70]
[آرشیو(16)]

» فهرست موضوعی یادداشت ها «
علمی[8] . مذهبی[2] . اموزشی[2] . پرورشی . زندگینامه . اخبار . اطلاعات عمومی . گالری تصاویر .
» آرشیو مطالب «
دی 1387
بهمن 1387
اسفند 1387
فروردین 1388
اردیبهشت 1388
خرداد 1388
آبان 1388
دی 1388
آذر 1388
بهمن 1388
اسفند 88

» لوگوی وبلاگ «


» لینک دوستان «
کتابخانه الکترونیکی مرکز تحقیقات معلمان اصفهان
مدرسه جنت
علوم تجربی کلات نادری

» صفحات اختصاصی «

» لوگوی لینک دوستان «










» وضعیت من در یاهو «
یــــاهـو
» موسیقی وبلاگ «

» طراح قالب «